neděle 7. dubna 2013

Deodoranty a antiperspiranty

Nedávno jsem narazila na jednu diskuzi na tohle téma a byla jsem velice překvapena. Opravdu jsem nevěděla, co antiperspiranty a některé deodoranty obsahují. Používám deodorant denně, mám vyzkoušených několik, jsem na nich přímo závislá a teď takový šok. A ano, je dobře, že to vím, kdybych si o tom nic nezjišťovala žila bych v představě, že je vše v pořádku a třeba by to nakonec nedopadlo dobře.

A o čem je vlastně řeč?
Jde o sloučeninu hliníku, která by měla být obsažena v každém antiperspirantu a v mnohých případech i v deodorantech. Jmenuje se Aluminium. Jeho úkolem je proniknout do pokožky a blokovat tak funkci potních žláz. Potlačují schopnost těla vylučovat v podpažních jamkách přirozeným způsobem toxiny, ale to neznamená, že se jich zbavíte úplně, tělo je uloží do nejbližších oblastí u podpaží, to jest ve vnějším horním kvadrantu prs, kde vznikají všechny rakovinové nádory.
Další, čeho je látka nápomocná je vznik Alzheimerovy choroby.

Problém je v tom, že si to mnoho z nás neuvědomuje. Já jsem se dnes podívala na své dva deodoranty, co tu mám.  Balea - ano,  obsahuje aluminium a Fa, taktéž.
Bohužel nejspíš na tom budou všechny produkty stejně. Nebudu v drogerii však chodit od produktu k produktu, zjistila jsem si, že Alverde též prodává deodoranty a jeden jsem si pořídila, samozřejmě aluminium neobsahuje a tak s ním snad budu spokojena. V DM stojí zhruba 79,- a mají dvě vůně rozprašovacích a pak také bez vůně, nějaké tuhé. Vzala jsem si s limetkou a šalvějí, je celkem příjemný. Třešňový na mě byl až příliš sladký.
Pokusím se prozkoumat další deodoranty a antiperspiranty, třeba jich je více, jen jsem v časové tísni.

Dávejte na sebe pozor dámy, tohle není legrace a rakovinou prsu dnes onemocní každá osmá žena.


10 komentářů:

  1. Bohužel to je velmi známá věc, ale taky je to aktivní složka, která tomu pocení zabraňuje (i když ti ucpává potní žlázy).
    Alverde jsem měla, ale ten zase opravdu není tak dobrý. Prostě chceš se nepotit, musíš používat hliník :D
    Co hliník, horší je ten alkohol co všechny deo a antiperspiranty obsahují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, ale to raději budu používat jenom ty pro vůni, na rakovinu prsu u nás v rodině trpíme, takže toto riziko podstupovat nechci ;)

      Vymazat
  2. :O
    Páni.. to jsem vůbec nevěděla.. děkuji za tuto užitečnou informaci!!!

    littleann5.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, takovéto informace chci rozšiřovat, není to sranda...

      Vymazat
  3. O tomhle vím a občas bývá vážně obtížné sehnat funkční deodorant bez hliníku.

    OdpovědětVymazat
  4. A hlavně třeba mně ty od Alverde fungují naprosto nejlíp a nejpříjemněji voní :) příroda vede

    OdpovědětVymazat
  5. ted budu asi za hnidopicha, ale "Jde o sloučeninu hliníku, která by měla být obsažena v každém antiperspirantu a v mnohých případech i v deodorantech. Jmenuje se Aluminium" - to nejsou sloučeniny, to je latinský a mezinárodní název pro hliník :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Noo já třeba vím, že tahle složka je základem antiperspirantů, ale naopak v deodorantech by být neměla (proto přímo nezabraňují pocení, ale jen zabraňují pachu). Takže spíše bych řekla nepoužívat antiperspiranty, používat deodoranty a vonné spreje :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, měla by, ale divila by ses v kolika deodorantech je obsažena ;) dost jsem si to procházela v drogeriich a je jich opravdu spousty.:P

      Vymazat
  7. Pozor, nikdy nebylo dokázáno, že hliník v eodorantech způsobuje rakovinu prsu nebo alzheimera! takže bacha na takové výroky. je super varovat před něčím nebezpečným, ale člověk by neměl příliš zveličovat :-)

    OdpovědětVymazat